Borsodi falvak: éheznek, de akkor is a Fideszre szavaznak

Megosztás

Különös riportot készített a 444 videós stábja nemrégiben Edelény környékén. Az ott élőket arról faggatták, mennyire nehéz az életük, hogyan jönnek ki a pénzükből és – miután kiderült, hogy óriási szegénységben tengetik mindennapjaikat – az a kérdés is elhagzott, hogy kit tesznek felelőssé azért a reménytelen, nyomorúságos helyzetért, amelybe kerültek. A válaszok meglepőek.

Szakácsi az ország tizedik legszegényebb települése, az utolsó elérhető adatok szerint egy lakosra egész évben csak 325 783,90 forint nettó belföldi jövedelem jut. Az Edelényi járás kicsiny faluja arról is nevezetes, hogy azon települések közé tartozik, ahol hosszú évek óta szinte a teljes lakosság a kormánypárt jelöltjére szavaz. Az elmúlt évben Magyarországon átlagosan több mint 20 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak. Ennek hatása a leginkább rászoruló rétegeket érinti, akik az áremelkedések miatt még nehezebb helyzetbe kerültek. Különösen érzékeny terület az alapvető élelmiszerek árainak ugrásszerű növekedése, ami akár másfélszeresére is emelkedhetett. Ez hihetetlenül megterheli az alacsony jövedelműeket, akiknek a jövedelmük jelentős részét teszik ki a megélhetési költségek.

Szakácsiban nem könnyű az élet, az emberek minden nap küzdenek a megélhetésért. A nyugdíjasok kevesebb, mint 32 ezer forintból próbálnak megélni, míg a gyermekes családoknak 110 ezer, a gyermekteleneknek pedig átlagosan csak 60 ezer forintból kell gazdálkodniuk – hallható a 444.hu videóriportjában. Az áremelkedések nyomán mindannyian egyre nehezebben boldogulnak – olyannyira, hogy amit korábban 50 ezer forintból megoldottak hónap végéig, ma már a hónap elején kifogy a pénz.

A pénz elveszítette értékét. Az emberek panaszolják, hogy az árak folyamatos emelkedése mellett a pénzük egyre kevesebb mindennapi kiadásra, élelemre és más fontos szükségletekre. A faluban kevés lehetőség van, hiányoznak az alapvető infrastrukturális létesítmények, mint a boltok, vagy az iskola. Munkalehetőség is alig akad, a legtöbben csak közmunkára tudnak számítani. A férfiak gyakran kénytelenek a fővárosba utazni, ahol több napra, hétre vállalnak segédmunkát, vagy vasszerelést, így körülbelül 150 ezer forintot keresnek. Néhányan a plazmaadásból próbálnak további jövedelemhez jutni. Ezt hetente maximum két alkalommal vállalhatják, amiért 15-17 ezer forint értékű vásárlási utalványokat kapnak. De ez nagyon megterheli a szervezetet, utána nem tudnak dolgozni, pihenésre van szükségük.

Az itt élők az árak emelkedését és az általános gazdasági problémákat az ukrajnai háborúhoz kötik, és ennek tulajdonítják a drágulást és a gyógyszerhiányt is.

Egyesek szerint Orbán Viktor sokat segített az országnak, különösen abban, hogy Magyarországot nem engedte be a háborúba. A faluban egyetlen lakó akadt, aki élesen kritizálta a jelenlegi a miniszterelnököt, soha nem szavazott rá, igaz, másra sem.

Az emberek úgy vélik, nincs olyan politikus, aki számukra megfelelő lenne az ország irányítására. „Gyurcsány sem volt jó, mindenért fizetni kellett” – mondja egy arcát nem vállaló fiatalember. Míg egy középkorú férfi úgy gondolja, ha Karácsony Gergely lenne a kormányfő, akkor háborúba vinné az embereket. Bár a kialakult helyzetért mindannyian az államot okolják, ennek ellenére egyöntetű vélemény, hogy Orbán Viktor jó munkát végez, és a legközelebbi választáson is a kormánypártra adják a voksukat.

Öt forint sincs már a zsebükben, de továbbra is bíznak Orbán Viktorban

A csereháti falvakban az embereket koldusszegénnyé tette a az elmúlt bő egy év drágulás. Vannak, akik a vérüket is eladják, de így sem marad egy árva forintjuk sem a hónap közepére. Mégis azt mondják, hogy legközelebb is a Fideszre szavaznak.

Kapcsolódó cikkek